wtorek, 26 maja 2015

Crȇpes - francuski przysmak Niemców

Kto z Wam przechadzał się niemieckimi ulicami, na pewno widział malutkie budki z wielkim szyldem CRÊPES. O tych francuskich naleśnikach pisałam już trochę tutaj. Jest to dość popularny deser w Niemczech z samymi pysznościami w środku. Podawany zazwyczaj na słodko, ale też czasami na wytrawnie, a nawet w wersji z odrobiną alkoholu.

Jeśli przepadacie za tym smakołykiem i zamiast kupować jedną sztukę za około 3,50 Euro, wolicie je sobie przyrządzić sami, poniżej podaję przepis.

nowy land blog

Przepis na ciasto na około 10 sztuk naleśników o średnicy blisko 20 cm.

  • 1 szklanka mąki
  • 2/3 szklanki zimnej wody
  • 2/3 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • sól do smaku
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • masło do posmarowania patelni
Crȇpes robi się pk nasze polskie, tradycyjne naleśniki. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Różnica jest taka, że po zmiksowaniu najlepiej jest wstawić całość do lodówki. Po około 30 minutach można zacząć smażyć cieniutkie naleśniki. 

nowyland blog

To tyle schematycznej teorii. Jak podacie swoje Crȇpes zależy już tylko od Was. Możecie tradycyjnie posmarować je Nutellą i włożyć do środka banany. Można też podczas smażenia położyć na usmażonej stronie kawałki czekolady z orzechami i dodać odrobinę truskawek. Ale jeśli macie ochotę możecie też włożyć do środka łososia, szpinak, żółty ser albo na przykład warzywa na ciepło. 

Smacznego!

M.

3 komentarze:

  1. Też to bardzo lubię. Jedno z moich ulubionych dań;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak będę miała okazję być w Niemczech to chętnie je spróbuje :) Ciekawy bloga. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. o jakiś akcent francuski na Twoim blogu widzę :)

    OdpowiedzUsuń